Κυριακή 26 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κουρμπάνμπεκ Μπακίγεφ

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν τη περασμένη Πέμπτη στο Κιργιστάν, σημαδεύτηκαν από την παραίτηση του κυριότερου αντιπάλου του Κιργίζιου Προέδρου Κουρμπάνμπεκ Μπακίγεφ, Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, καθώς, όπως υποστήριξε, υπήρξε εκτεταμένη νοθεία και ζήτησε την επανάληψη της διαδικασίας. Τους ισχυρισμούς αυτούς έσπευσαν να στηρίξουν και οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ωστόσο οι συνάδελφοί τους της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) υποστήριξαν πως η εκλογική διαδικασία ήταν «διάφανη και ελεύθερη». Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα - μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις - έδειχναν τον Μπακίγεφ να συγκεντρώνει σχεδόν το 90% των ψήφων και τον Αταμπάγιεφ το 7%.

Πάντως, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, το σίγουρο είναι πως το Κιργιστάν θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή λόγω της «καλής» θέσης που κατέχει από άποψη γεωστρατηγικής σημασίας, αλλά και των σημαντικών πλούσιων ενεργειακών πηγών της (κοιτάσματα χρυσού, πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Ετσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στο Κιργιστάν.

Και, φυσικά, η εξουσία του Κιργιστάν ...παίζει αυτό το παιχνίδι μία με τις ΗΠΑ και μία με τη Ρωσία, οδηγώντας σε νέες περιπέτειες το λαό.


Κ.Χ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ